30 november 2021

Stormaansteker

2 min read
stormaansteker

Je kent het wel, je hebt een vuurtje nodig en het waait hard buiten. Het is onmogelijk om iets aan te steken met harde wind. Voor dit welbekende probleem zijn speciale stormaanstekers ontworpen, die hiertegen bestand zijn. Hier vind je onder andere hoe een stormaansteker werkt, waarvoor je dit product zoal kan gebruiken, en wat de voor en nadelen ervan zijn. 

Hoe werken stormaanstekers

Stormaanstekers zijn anders dan normale, wegwerp aanstekers. Dit komt door een aantal dingen. Ze creëren ten eerste een intensere en blauwe vlam, waar normale aanstekers een oranje vlam maken. Oranje vuur is altijd minder heet en gevaarlijk dan blauw vuur. Voor gebruik in de buitenlucht, bij elk type weer, heb je dus de intensere vlam nodig die de stormaansteker geeft. Dit wordt gedaan door middel van het brandbare gas butaan. Vaak zijn stormaanstekers elektrisch, maar dit is niet altijd het geval. 

stormaansteker

Gebruiksfuncties

De stormaansteker kan zoals gezegd dus worden gebruikt in de buitenlucht omdat hij bestand is tegen harde wind. Hierdoor kan je hem goed gebruiken tijdens het kamperen, bij het aansteken van een aanmaakblokje om een vuurtje te maken bijvoorbeeld. Ook worden stormaanstekers vaak gebruikt om vuurwerk mee aan te steken, omdat de aansteker sneller de lont in brand zet in de buitenlucht. Er zijn dus veel voordelen verbonden aan het gebruiken van een stormaansteker tegenover de normale, wegwerp varianten. Toch zijn er ook nadelen. Zo is het door de intensere vlam mogelijk dat hij meer brandstof verbruikt, en daardoor iets sneller op gaat. Ook maakt hij anders dan andere aanstekers, meer geluid bij het aansteken. Dit komt door het mechanisme ervan, en het gebruik van een ander soort gas. Verder is de blauwe vlam zoals eerder gezegd heter, en dus ook gevaarlijker. De wegwerpaanstekers zijn gemaakt om extra veilig te zijn, zodat je niet je handen kan verbranden. Bij het gebruik van stormaanstekers moet je dus extra voorzichtig zijn. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *