30 november 2021

Zo haal je het meeste uit je e-bike

2 min read

Heb je een elektrische fiets? Dan bevind je je in goed gezelschap. Steeds meer Nederlanders stappen van een normale fiets over op een e-bike. Of zij laten hun auto of het openbaar vervoer steeds vaker staan, en kiezen ervoor om korte en middellange afstanden op de elektrische fiets af te leggen. Vaak bijna net zo snel, en gegarandeerd geen files of vertragingen. Hoe kun je zoveel mogelijk uit je elektrische fiets halen en er optimaal plezier van hebben?

Kies de juiste 

Je kunt alleen plezier hebben van je e-bike, als je een model kiest dat bij je past. Fiets je vooral in de stad, dan heb je minder krachtige ondersteuning nodig dan wanneer je bijvoorbeeld regelmatig heuvels moet beklimmen. Verdiep je hier goed in, en kies de bij jou passende motor. Dat voorkomt dat je je alsnog in het zweet moet werken in de heuvels, of juist een fiets met veel meer vermogen dan je nodig hebt aanschaft, met alle kosten van dien.

Ook het model is van belang, ga je voor sportief of juist een relaxte houding, net als de plek waarop de motor in de fiets is verwerkt. In de meeste gevallen is dit in het voorwiel, zeker bij modellen uit het goedkopere en middensegment. In veel gevallen bevalt dit prima, maar gebruikers geven wel aan dat zij duidelijk voelen dat er een motor aan het werk is. Zeker in de hogere ondersteuningsstanden kan het lijken alsof je als het ware vooruit wordt getrokken. Prettig voor de een, een vervelend gevoel voor de ander. Probeer dit goed uit voor je een keuze maakt. Een motor middenin de fiets geeft een natuurlijker gevoel, maar is vaak wel een stuk duurder.

Besparen op de accu?

Een prijzig onderdeel van een e-bike is de accu. Toch is het niet verstandig om hierop zomaar te bezuinigen. Over het algemeen geldt namelijk dat een duurdere accu ook meer inhoud heeft. Zeker als je regelmatig wat langere afstanden fiets is dit van belang, je wilt niet halverwege zonder ondersteuning komen te staan. Kies dus voor de accu die bij de manier waarop jij je fiets wil gaan gebruiken past.
Na een tijdje wordt een accu altijd wat slechter. Je zal merken dat een volledig opgeladen accu minder lang meegaat dan je gewend bent. In dat geval hoef je niet direct een nieuwe accu aan te schaffen. Accu revisie wordt steeds meer toegepast. Dit kun je feitelijk zien als fiets accu reparatie: de buitenkant van de accu is nog prima en wordt behouden, de ‘versleten’ binnenkant wordt gerepareerd door er nieuwe cellen in te plaatsen. Zo krijgt je accu zijn oude inhoud weer terug, en ben jij veel goedkoper uit dan wanneer je een nieuwe accu zou moeten kopen.